2022/09/10 – 24
Dovilė Aleksaitė „Weather in me“

Nuo 2022 m. rugsėjo 10 d. „Atletikoje“ veiks Berlyne gyvenančios lietuvių menininkės Dovilės Aleksaitės paroda „Weather in me“ („Oras manyje“). Atidarymo vakarą rugsėjo 9 d. nuo 19 val. vyks performansas. Ši paroda yra Vilniaus galerijų savaitgalio programos dalis.

Dovilės Aleksaitės parodos ašis yra emocijos ir oras, susijungiantys per poetišką meninį tyrimą. Čia mąstoma kokį atgarsį žmogaus vidiniame jausmų pasaulyje gali palikti tokios išorinės sąlygos kaip besikeičiantis vėjo stiprumas, vandens stichijos. Emocijos parodoje suprantamos kaip nekontroliuojamos ir gali būti palygintos su gamtoje vykstančiais įvykiais – vėjo stiprumu, jūros bangavimu ar rūku.

Anot menininkės, parodoje pristatomus kūrinius įkvėpė tyrimas apie emocijų ir vėjo skales bei noras sukurti sistemą, kurioje objektyvumas ir subjektyvumas taptų vienas kitu. Įdomu paminėti, kad iš lotynų kalbos kilęs žodis „emocija” reiškia „tai, kas mus sujudina”, panašiai yra ir su oro sąlygomis.

Projekte svarbūs yra ir Vilémo Flusserio gamtos reiškinių tyrinėjimai bei Timothy Mortono idėjos apie hiperobjektus, klimato atšilimą, atominę bombą ar garsą. Pastarieji objektai gali atrodyti gana tolimi, bet iš tiesų yra kur kas arčiau nei galime įsivaizduoti. Vienoje iš video instaliacijų toks grėsmingas, gąsdinantis artumas tarsi sąveikauja su gamtos jėgomis ir atsispindi per emocines būsenas – baimę ir nerimą.

Projektas „Weather in me“ pradėtas kurti 2019 m. Berlyno menų universitete (UdK). Ten jis susilaukė daug susidomėjimo ir buvo ypač teigiamai įvertintas. Projekto dalys taip pat buvo eksponuotos Pompidou centre Paryžiuje (Réseaux-mondes, 2022), parodoje apie emocinę sveikatą „Underground“ (LanaLive festivalis, Siudterolyje Italijoje, 2020), Berlyne „Silent Green“ erdvėse (paroda „Strange things“, 2020), 2021 m. Lietuvos kultūros taryba parėmė projekto kūrimą.

Atletikos galerijoje pristatoma išplėstinė ir eksperimentinė šio projekto instaliacija, kurią sudaro ne tik video darbai bet ir atidarymo metu pristatomas performansas.

Dovilė Aleksaitė – tarpdisciplininė menininkė, dirbanti su video, garsu ir performansu. Jos praktikoje nagrinėjami antropocentrinės pasaulėžiūros ir nežmogiškosios sąmonės, emocijų ir gamtos sampratų klausimai. Aleksaitės darbai buvo pristatyti grupinėse parodose Pompidu centre, Berlyno menų akademijoje (AdK), HKW, „Silent Green“ erdvėse Berlyne, Kauno tarptautiniame kino festivalyje, Deutsches Haus Niujorke, ir kt. Aleksaitė yra viena iš meninių tyrimų ir kuravimo kolektyvo OKTA įkūrėjų. Ji studijavo menus ir medijas Berlyno menų universitete, šiuo metu gyvena ir dirba Berlyne.

 

Atidarymas ir performansas: 2022 m. rugsėjo 9 d. 19:00.

Paroda veikia 2022 m. rugsėjo 10 – 24 d. trečiadieniais – penktadieniais 16:00–19:00, šeštadieniais 13:00–17:00.

Vieta: galerija „Atletika“, Vitebsko g. 21, Vilnius.

Parodos darbo laikas Vilniaus galerijų savaitgalio metu: rugsėjo 10 d. 13:00–17:00, 11 d. 12:00–16:00.

 

Parodą organizuoja Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga.

LTMKS veiklas finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Pagrindinis informacinis partneris: 15min.lt.

 

www.atletikaprojects.lt

https://vilniausgalerijusavaitgalis.lt

 

Dokumentacija:

Loading Images

Nuotraukos: Laurynas Skeisgiela

 

https://www.15min.lt/kultura/naujiena/vizualieji-menai/menininke-d-aleksaite-tyre-ora-kad-pazintu-emocijas-galbut-mes-esame-augalai-929-1930386