2023/09/15
„Minčių skaitytojai“. Ekskursijos su kuratore Aiste Marija Stankevičiūte


2023 m. rugsėjo – spalio mėnesiais galerija „Atletika“ kviečia į ekskursijas su šiuo metu veikiančios grupinės parodos „Minčių skaitytojai“ kuratore Aiste Marija Stankevičiūte. Ekskursijos vyks rugsėjo 15 d. 18 val. lietuvių k., rugsėjo 29 d. 18 val. anglų k., spalio 12 d. 18 val. lietuvių k. Parodoje pristatomi autoriai – Anton Karyuk, George Finlay Ramsay, Ieva Rižė, Jogintas Čepulis, Marija Šnipaitė ir Sophie Durand, parodos architektas – Algirdas Jakas.

Minčių skaitytojai

Tu ilgai manęs klausai ir kažką rašai. Pradedu nervintis, nemėgstu nematomų dalykų, ypač tų, kurie prieš akis. Kiekvienas sakinys ir drabužio siūlė perbėga tavo mintis. Imu galvoti, ar viskas aiškiai surišta, ar nėra sagos, laisvesnės už kitas mano švarke, ar išplautos stiklinės sudėtos dugnu į viršų virtuvėje. Mes namuose, jaučiamės kaip namie. Mano žodžiai po truputį virsta užuolaida, pritemdančia kambarį, apvelkančia mus minkšta šviesa, nuo kurios truputėlį išsiplečia vyzdžiai. Tavo taurė primena kaulą, mano tokia pati, tik lengvesnė. Naktis jauna kaip tavo rankos, laikas sprogo.

Kiekvienas skiemuo išsitempia, tampa sunkiai pažįstamas. Kalbu, kol suprantu, kad visą laiką tylėjau. Tu toli, ima miegas. Į pamatus skverbiasi vijokliai, juose įsipainioję žmonės kalba paukščių kalba, kažkada ir mes ją mokėsim. Kol kas minkšti mūsų audiniai pakibę ant kaulinių pakabų, jų nejudina vėjas, mums gera ir šilta, esame stabilūs. Juodas paveikslas už tavo slankstelių šviesėja kuo ilgiau žiūriu. Prie tamsos, kaip prie tavęs, turi priprasti akys.

Kuratorė – Aistė Marija Stankevičiūtė.
Parodos architektas – Algirdas Jakas.
Dizainas – Studio Cryo.

Paroda veikia 2023 m. rugsėjo 9 – spalio 14 d. trečiadieniais – penktadieniais 16-19 val., šeštadieniais 13-17 val.

Ekskursijos galerijoje:
rugsėjo 15 d. 18 val. lietuvių k.
rugsėjo 29 d. 18 val. anglų k.
spalio 12 d. 18 val. lietuvių k.

Adresas: galerija „Atletika“, Vitebsko g. 21, Vilnius. Parodos ir renginių lankymas nemokamas, be registracijos.

Parodą organizuoja VšĮ „Galerijų savaitgalis“ kartu su Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.
Plačiau apie parodą ir jos dalyvius www.atletikaprojects.lt

Vaizdas: fragmentas iš zino, kurio dizainą ir vizualus kūrė Studio Cryo.