2021/09/09 – 10/09
Paulina Pukytė: „Tai yra tam tikra prasme košmaras“

Sporto salėje varžysis: aušra ir praeitis, istorija ir netikrumas, stebėjimas ir atmintis, veikimas ir iliuzija, pažadas ir pasirinkimas, optimizmas ir neveikimas, laisvė ir savijauta, inercija ir negalėjimas, žodis ir garsas, propaganda ir šūdmalystė, manipuliavimas ir dalyvavimas.

Pasinaudodama „Atletikos“ galerijos – buvusios mokyklos sporto salės – interjero specifiškumu, Paulina Pukytė interaktyviomis instaliacijomis iš „rastų“ daiktų bei videotekstais iš „rastų“ žodžių tęsia „manipuliuojamo dalyvavimo“ ir socialinių stereotipų meninį tyrimą, kurio ėmėsi jau prieš du dešimtmečius tokiais įvietintais kūriniais kaip „Geismų troleibusas Nr. 3“ (1999 m., projekte „Identifikacija“), „Įtarimas vonios spintelėje“ (1999 m., projekte „Butas’99“) ir kitais. Pradėjusi nuo privatumo ir viešumo sukeitimo vietomis, šioje parodoje socialinį elgesį Pukytė dekonstruoja per asmeninio veiksmo ir kolektyvinės atsakomybės, kolektyvinio veiksmo ir asmeninės atsakomybės, istorijos ir kasdienybės, inercijos ir pasirinkimo, aktyvaus ir pasyvaus dalyvavimo susidūrimą. Kas yra alternatyva, ar ji egzistuoja? Kuo skiriasi pasirinkimo laisvė nuo laisvės iliuzijos? Ką reiškia būti įstrigusiam – vietoje, laike, tapatybėje, sociume, taisyklėse, istorijoje? Kaip ir kuo mes esame post-, o kuo jau kiti, nauji?

Įeisite ir/ar išeisite, kirsite vidurio liniją, išvysite „naujo rytojaus“ pažadą, išgirsite influencerę, noromis ar nenoromis sugrosite dar vieną himno natą.

Paulina Pukytė, menininkė, rašytoja, kultūros komentatorė, parodų kuratorė, gimė Vilniuje, studijavo Vilniaus dailės akademijoje ir Karališkajame meno koledže Londone. Gyvena ir dirba Londone ir Vilniuje. Kuria įvietintas intervencijas ir instaliacijas, judantį ir nejudantį vaizdą bei konceptualius projektus. Rašo eksperimentinę literatūrą, poeziją ir dramaturgiją. Savo tarpdisciplininėje praktikoje Paulina Pukytė naudoja įvairias apropriacijos ir perdirbimo strategijas, jos kūrybai būdingas inter- ir meta-tekstualumas.

 

Atidarymas rugsėjo 9 d. nuo 18 val., paroda veiks iki 21 val. (Vilniaus galerijų savaitgalio dalis)

Parodos darbo laikas:
Rugsėjo 10 d. 16–20 val.
Rugsėjo 11 d. 13–18 val.
Rugsėjo 15–spalio 9 d. trečiadieniais–penktadieniais 16–19 val., šeštadieniais 13–17 val.

Ekskursija su Paulina Pukyte – rugsėjo 11 d. 15 val. ir spalio 8 d. 18:30 val. (trukmė – 30 min.). Registracijos forma

Adresas:
„Atletika“, Vitebsko g. 21, Vilnius.
Renginių lankymas su galimybių pasu ar skaitmeniniu ES skiepų pažymėjimu.

Padėka: Latvijos šiuolaikinio meno centrui ir Rygos psichiatrijos ir narkologijos centrui.

Organizatorius – Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga. Informacinis partneris – 15min.
Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos veiklas finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

https://www.atletikaprojects.lt/
https://vilniausgalerijusavaitgalis.lt

 

Dokumentacija

 

Loading Images

 

Nuotraukos: Laurynas Skeisgiela

Paulinos Pukytės paroda „Tai yra tam tikra prasme košmaras“ galerijoje „Atletika“

Photo reportage from the exhibition ‘It Is, In A Certain Sense, A Nightmare’ by Paulina Pukytė at the Atletika gallery