2022/09/29 – 10/16
Paroda simpoziume „Erdvės politika“

Rugsėjo 29 d. 18:30–19:00 val. kviečiame į parodos ir simpoziumo „Erdvės politika“ atidarymą galerijoje „Atletika“ ir kultūros komplekse SODAS 2123.

SODAS 2123 kviečia jungtis į Vilniaus miesto 700 metų jubiliejaus šventę su renginiais, kuriuose nagrinėjami aktualūs erdvės politikos klausimai, ir skatina drauge kurti dinamišką, šiuolaikišką ir atvirą diskusijai miestą.

Erdvės ir pastatai yra mūsų vaizduočių, taisyklių, susitarimų ir svajonių projekcijos. Nors architektūra kaip erdvės kūrimo (angl. spatial production) praktika yra susipynusi su politiniais klausimais, Lietuvoje šį ryšį dažnai paliekame už estetinių ar funkcinių svarstymų, politiškumą tarsi pamiršdami. Tuo tarpu tarptautiniame akademiniame kontekste architektūros ir politikos tyrinėjimai įgyja vis svarbesnę reikšmę, o praktikoje regime posūkį link įvairių erdvinio agentiškumo metodų paieškų.

Simpoziumas „Erdvės politika“ sutelkia disciplinų ribas peržengiančias tyrėjų ir praktikų, architektų bei menininkų patirtis ir kviečia kartu nagrinėti, kaip politiniai klausimai persipina su erdvės kūrimo reiškiniais skirtinguose masteliuose: nuo mažiausių erdvės vienetų ir mūsų tarpusavio santykių namų erdvėse iki susitarimų, formuojančių regionus ir geopolitines teritorijas.

Renginyje siekiama gilinti supratimą apie architektūrą kaip erdvės politikos (raumpolitik, politics of space) praktiką ir galimybes ją pasitelkti keičiant socialines ir ekonomines struktūras, lyčių lygybės, socialinės atskirties mažinimo, dekolonizacijos, klimato kaitos mažinimo ir kitais klausimais.

Simpoziumo dalis – galerijoje „Atletika“ eksponuojama paroda, kurioje bus pristatyti dalyvių tyrimai ir kūriniai, tarp kurių – ir unikalios šiam renginiui sukurtos produkcijos. Parodą bus galima aplankyti iki spalio 16 d.

 

Parodos ir simpoziumo atidarymas rugsėjo 29 d. 18:30 – 19:00 galerijoje „Atletika“.
Paroda veikia rugsėjo 30 – spalio 16 d. trečiadieniais – penktadieniais 16 – 19 val., šeštadieniais 13 – 17 val.
Renginio vieta – kultūros kompleksas SODAS 2123 (Vitebsko g. 23, Vilnius), galerija „Atletika“ (Vitebsko g. 21, Vilnius).

Simpoziumo programa – https://sodas2123.lt/simpoziumas-erdves-politika/
Projektas yra Vilniaus 700-ojo jubiliejaus programos dalis. Sužinokite daugiau www.700vilnius.lt.
Simpoziumo kuratoriai – Martynas Germanavičius, Vilius Balčiūnas, Gabrielė Černiavskaja
Filmų programos kuratorė – Mantė Valiūnaitė

Organizatorius – kultūros kompleksas SODAS 2123
Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Vyriausybės kanceliarija, Vilniaus miesto savivaldybė ir Lietuvos kino centras prie Kultūros ministerijos.
Partneriai – Architektūros fondas, Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga, Vilniaus dokumentinių filmų festivalis.
Pagrindinis informacinis partneris – 15min.lt

 

Dokumentacija

 

Loading Images

 

Nuotraukos: Laurynas Skeisgiela