2021/11/05–28
Vorsprung durch Technik / Pažanga per technologiją

Tu negali savęs apgauti – labiausiai tau patinka Audi 
Šiuolaikinė lietuvių tautosaka

 

Nuo lapkričio 4 d. galerijoje „Atletika“ (Vitebsko g. 21, Vilnius) pristatoma paroda „Vorsprung durch Technik“ („Pažanga per technologiją“). Kolaboracinėje grupinėje ekspozicijoje galima išvysti naujus ir specialiai parodai kurtus Onos Juciūtės, Linos Lapelytės ir Salomėjos Petronytės, Pauliaus Petraičio, Andrej Polukord, Roko Pralgausko darbus.

Grupinė paroda „Vorsprung durch Technik“ – šešių aktyviai Lietuvos ir užsienio meno scenose veikiančių menininkų tarpdisciplininė kolaboracija, kuriant bendrą instaliaciją. Parodoje kūriniai papildo vienas kitą kurdami vientisą pasakojimą, kuriame pasitelkiant „Audi“ kaip tam tikrą kiemo kultūros fenomeną nagrinėjamos bendruomeniško kūrybiškumo apraiškos. Paroda taip pat žvelgia kaip tam tikri iš bendruomenės atėję naratyvai tampa mitologizuotais – patenka į bendrą kultūrinę savimonę. Svarbi šio naratyvo savybė yra interaktyvumas – per darbus, kuriuos galima „įjungti“ ar „paspausti“, į meninį žaidimą bus kviečiami įsitraukti ir lankytojai. Šioje visumoje atskirus dėmenis jungia humoras ir lengva ironija. Daugiafunkcinis „Audi“ ženklas instaliacijoje funkcionuoja kaip tam tikras simbolis, keliantis klausimus apie „aukštosios“ ir „žemosios“ kultūrų tariamas priešpriešas ir daugialypius persiklojimo taškus.

Trys pedalai – visi gazas
Užrašas ant „Audi“ galo

 

 

Parodos autoriai:

Paulius Petraitis (g. 1985) – menininkas, kuratorius ir tyrėjas. Savo įvairialypėje praktikoje tyrinėja vaizdų prasmių gamybą platesniuose sockultūriniuose ir technologiniuose kontekstuose. 2020 m. Latvijos nacionaliniame meno muziejuje kuravo įvietintą fotografijos parodą „On Photographic Beings“. Aktyviai dirba su leidybos praktikomis – jo menininko knygos įtrauktos į įvairias institucines kolekcijas, tarp jų MoMA ir Metropoliteno meno muziejaus bibliotekų, Danijos dizaino muziejaus, Yale universiteto.

Rokas Pralgauskas (g. 1984) – parodos idėjos autorius, ko-kuratorius, multidisciplininis menininkas. Savo kūryboje dažnai ieško vaizdo ir teksto sąsajų, eksperimentuoja netradicinėmis formomis. 2019 m. išleido fotografijų ir poezijos knygą „Objektai, sidabro dulkės ir kitos gėlės“. Šiuo metu kuria šviesdėžių instaliaciją su stop kadrais iš asmeninio video archyvo.

Ona Juciūtė (g. 1988) – menininkė, kurios kūrybinę praktiką trumpai galima apibūdinti kaip vizualiosios patirties transformavimą į fizinius objektus. Ona baigė skulptūros magistro studijas Vilniaus dailės akademijoje bei vysto kuratorinę praktiką. 2016 m. menininkei įteiktas „JCDecaux“ geriausio jaunojo menininko apdovanojimas, o 2017 m. – menininkės Aleksandros Kašubos prizas.

Andrej Polukord (g. 1990) – menininkas, gyvenantis Vilniuje ir Vienoje. 2011-2015 m. mokėsi Vienos dailės akademijoje, 2016 m. apdovanotas Kunsthalle Vienna prizu. Performansais, interaktyviomis instaliacijomis, tapyba ir video darbais jis kuria nenuspėjamas aplinkas ir absurdiškas, kartais komiškas situacijas, kurios kuria dvigubas prasmes ir daugialypiškumą.

Lina Lapelytė (g. 1984) – menininkė gyvenanti ir kurianti Vilniuje bei Londone. Kūryboje menininkė jungia kelias disciplinas, gilinasi į performatyvumą ir įvairias jo formas, manipuliuoja žanrų ribomis. Populiariosios muzikos ir operos elementus Lapelytė supina su liaudies ritualais ir šiuolaikinės kasdienybės kultūra.

Salomėja Petronytė (g. 1998) Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje studijuoja kamerinį dainavimą, taip pat vysto kompozicinę veiklą kurdama įvairiems Lietuvos chorams ir vokaliniams kolektyvams. 2019 m. Lietuvos paviljone Venecijos Bienalėje buvo operos-performanso „Sun & Sea“ muzikos asistentė bei solistė, nuo 2020 m. su šiuo projektu keliauja po pasaulį.

Parodos kuratoriai: Rokas Pralgauskas ir Paulius Petraitis.

 

Atidarymas ir Andrej Polukord performansas: lapkričio 4 d. 18 val.
Paroda veikia lapkričio 5–28 d. trečiadieniais – penktadieniais 16-19 val.
Parodos uždarymas ir dainos vakaras „Audi Vis“ su Vilniaus dailės akademijos choru, kuris atliks Linos Lapelytės ir Salomėjos petronytės adaptuotą S. Povilaičio dainą „Aidi lopšinė“: lapkričio 26 d. 18 val.

Adresas: „Atletika“, Vitebsko g. 21, Vilnius
Renginių lankymas su galimybių pasu bei registracija, nuoroda registruotis

Organizatorius – Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga ir VŠĮ „Eurokultūra“.
Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.
LTMKS veiklas finansuoja Lietuvos kultūros taryba.
Informacinis partneris – 15min.

 

Dokumentacija

 

Loading Images

 

Nuotraukos: Andrej Vasilenko

 

Parodą lydinti esė, autorė Goda Damaševičiūtė